Groen aan de rand van de stad

Fort 5 en Hof ter Linden

Fort 5 ligt op enkele minuten wandelen van de Minerve-site. Het vormt samen met domein Hof ter Linden een groene long van 90 hectare te Edegem.

Fort 5

Fort 5

Fort 5 is eigendom van de gemeente Edegem en maakt deel uit van de verdedigingsgordel van Antwerpen die door Brialmont in de periode 1854-1859 werd aangelegd. Deze gordel neemt in de internationale vestingbouwkunde een vooraanstaande plaats in als prototype van een grootschalige verdediging van een stad, en heeft een historische waarde.

Vandaag vinden talrijke verenigingen er hun thuis en het domein is een begeerde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Hof ter Linden

Hof ter Linden

Het Hof ter Linden is een classicistisch kasteel gelegen in een sterk beboomd domein. Rond het kasteel ligt een nagenoeg rechthoekige gracht. De grote dubbele "lindendreef" vormt een verbinding met de Drie Eikenstraat en de kerk.

Het kasteeldomein heeft een oppervlakte van 54 hectare en grenst aan het parkgebied van Fort 5.

Den Berm en Klein Zwitserland

Den Berm en Klein Zwitserland liggen op het grondgebeid van buurgemeente Mortsel en op wandelafstand van Cohousing EDEGEM Minerve.

Den Berm

Den Berm

In 2022 zal het 100 jaar geleden zijn dat Den Berm als spoorwegberm in gebruik werd genomen. De oorsprong van de bermen in Mortsel (en Wilrijk) hangt samen met de fortenlijn die in juli 1878 werd gerealiseerd. De treinsporen en bruggen werden in 1972 afgebroken.
Vandaag is het een groene doorsteek langs de drukke Vredebaan en Krijgsbaan.

Klein Zwitserland

Klein Zwitserland

Klein-Zwitserland is een natuurgebied van 6 hectare. Het terrein was van 1878 tot 1970 een spoorwegknooppunt en dankt zijn naam aan de opgehoogde spoorwegbermen. In 1984 werd stad Mortsel eigenaar van het gebied. Sinds 1996 werkt Natuurpunt aan de uitbouw en bescherming van dit stukje groen. Iedereen is welkom op Klein-Zwitserland. Het gebied is vrij toegankelijk.

Wandelen vanuit Cohousing EDEGEM Minerve

Den Berm - Klein Zwitserland

Den Berm, Klein Zwitserland en Fort 4

De bewonersgroep van Cohousing EDEGEM Minerve maakte een nieuwjaarswandeling op zondag 5 januari 2020 !

De GPX-track kan je hier downloaden.


Fort 5

Fort 5 en Hof ter Linden

Een luswandeling in het groen van een 10-tal km vanuit Cohousing MINERVE, met halverwege een halte voor een terrasje, behoort tot de mogelijkheden.

De GPX-track kan je hier downloaden.